Στο Σαν Ντιέγκο ο Καστάνης

Στα ίχνη επιχειρήσεων που εμφανίζεται να έδιναν – άγνωστο για ποιον λόγο – χρήματα την περίοδο 2005-06 στον 56χρονο ψευτογιατρό Γιάννη Καστάνη βρίσκεται το ΣΔΟΕ, το οποίο συμμετέχει στη μεγάλη έρευνα των κρατικών υπηρεσιών για την πολυσύνθετη, παράνομη δραστηριότητα του πρώην διευθυντή του ΕΣΥ Σκύρου.

Παράλληλα υπάρχουν στοιχεία ότι ο άφαντος 56χρονος «γιατρός» έχει πιθανόν βρεθεί τους τελευταίους μήνες στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας. Επιπλέον έχει διαπιστωθεί ότι εκτός των άλλων ενασχολήσεών του εμφάνιζε το αεροπλάνο του να ανήκει σε εταιρεία αεροταξί με έδρα στο Σύνταγμα.

Την ίδια στιγμή εντυπωσιάζουν οι μαρτυρίες συγγενών του ότι «έχουν χάσει τεράστια ποσά από τον γιατρό, ο οποίος μέχρι και προ μερικών ετών τους ζητούσε λεφτά για να τελειώσει τις σπουδές του στην Ιατρική, χωρίς να τους τα επιστρέψει ποτέ».

Εταιρείες με πλαστούς ΑΦΜ

Νέα δεδομένα προστίθενται καθημερινά στην έρευνα που πραγματοποιούν ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, το ΣΔΟΕ και άλλες κρατικές υπηρεσίες σχετικά με τη δραστηριότητα του 56χρονου. Ως σήμερα φαινόταν ότι ο «γιατρός» είχε παρουσιάσει πλαστό πιστοποιητικό σπουδών από πανεπιστήμιο της Ρώμης, ότι πιθανόν πραγματοποιούσε παράνομες αεροδιακομιδές αλλά ταυτόχρονα προχωρούσε σε μαζικές πλαστογραφίες και «εμπόριο» πλαστών εγγράφων για υποτιθέμενες σπουδές ή για βιβλιάρια υγείας υπαλλήλων νυχτερινών κέντρων στη Σκύρο αλλά και στην Αθήνα.

Το ΣΔΟΕ ξεκίνησε έρευνα για δύο πλαστούς ΑΦΜ που βρέθηκε ότι είχε δημιουργήσει ο 56χρονος με τη χρήση πλαστών ταυτοτήτων. Ο ένας φαινόταν ανενεργός, όμως με τη χρήση του άλλου ο 56χρονος είχε προχωρήσει τη διετία 2005-2006 σε φορολογικές δηλώσεις, όπου δήλωνε εισπράξεις από δύο εταιρείες για τις οποίες ερευνάται αν ήταν υπαρκτές ή ποιο ήταν το αντικείμενο των «εργασιών» τους.

Οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών ερευνούν αν με τη χρήση αυτών των ΑΦΜ ο «πονηρός» ιδιώτης πήρε δάνεια από τις τράπεζες με τα οποία τροφοδοτούσε τις αμφιλεγόμενες δραστηριότητές του. Ακόμη ερευνάται αν με αυτούς τους ΑΦΜ εξέδιδε πλαστές επιταγές, αφού έχει ήδη μία καταδίκη για τέτοιου είδους αδικήματα. Εξετάζεται όμως η χρήση των ΑΦΜ και σε άλλες συναλλαγές. Παράλληλα έχει ζητηθεί από τις τράπεζες άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του και οι απαντήσεις αναμένεται να δοθούν προσεχώς.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι Αρχές, ο 56χρονος έχει εξαφανισθεί από προσώπου γης από την άνοιξη του 2013, όταν αντελήφθη ότι είχε ξεκινήσει μεγάλη έρευνα για τα πλαστά έγγραφά του και για τις υπόλοιπες ύποπτες δραστηριότητές του. Δήλωνε ως τόπο κατοικίας του διαμέρισμα στην οδό Βρυούλων στη Νέα Ερυθραία, όπου όμως διαπιστώθηκε ότι ποτέ δεν έμεινε ο ίδιος, αλλά στο παρελθόν ήταν κατοικία ενός συνεργάτη του που είχε εμφανισθεί ως «ακτινολόγος» πάλι στην ιατρική μονάδα της Σκύρου. Και αυτός ο «γιατρός» εξαφανίστηκε μετά την έναρξη της έρευνας.

Επανεμφάνιση στο Σαν Ντιέγκο

Τα στοιχεία για πιθανή «φυγή» του 56χρονου στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας δεν προκύπτουν μόνο από μαρτυρίες ομογενών αλλά και από το γεγονός ότι στην ίδια περιοχή ζούσε τη δεκαετία του 1990, όπου εργαζόταν ως προμηθευτής μικρών εστιατορίων με φιάλες υγραερίου.

Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι στις 31 Μαρτίου 2014 και ενώ ο 56χρονος είναι εξαφανισμένος φέρεται να ανανεώνεται στο Σαν Ντιέγκο το πιστοποιητικό νηολόγησης του οκταθέσιου αεροπλάνου Πάιπερ το οποίο είχε αγοράσει παλαιότερα ο Καστάνης.

Με το δεδομένο ότι το αεροπλάνο αυτό είναι «εγκαταλελειμμένο» εδώ και δύο χρόνια στο αεροδρόμιο της Πάχης, η ανανέωση του πιστοποιητικού στην αρμόδια αμερικανική υπηρεσία θεωρείται ότι «πιθανόν δεν έχει γίνει δι’ αντιπροσώπου αλλά με αυτοπρόσωπη παρουσία του 56χρονου στις ΗΠΑ».

Σχετικά όμως με το Piper του 56χρονου υπάρχει κι ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο. Ως ιδιοκτήτρια εταιρεία εμφανίζεται η «υπεράκτια» ILS Aviation SA με έδρα στο Σαν Ντιέγκο. Ωστόσο το αξιοπερίεργο είναι ότι η ίδια ακριβώς εταιρεία του αεροπλάνου του διευθυντή του ΕΣΥ εμφανίζεται να προχωρεί σε διαφημιστικές καταχωρίσεις σε ιστότοπους ταξί της Αττικής όπου παρουσιάζεται ως «εταιρεία αεροταξί»!

«Το Βήμα» επικοινώνησε με εκπροσώπους των ιδιοκτητών ταξί που ανέφεραν ότι «η εταιρεία των αεροταξί εμφανιζόταν να είχε γραφεία στο κέντρο της Αθήνας», το τηλέφωνο όμως που εμφανιζόταν να χρησιμοποιεί η εταιρεία αεροταξί ήταν το ίδιο με το τηλέφωνο του ιδιωτικού ιατρείου του Καστάνη στην οδό Ομήρου 62, όπου εμφανιζόταν ως «πλαστικός χειρουργός». Επιπλέον και υπεύθυνοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ανέφεραν ότι ουδέποτε εμφανίστηκε τέτοιου είδους εταιρεία αεροταξί. Πρόκειται πιθανόν για νέα κομπίνα που ερευνάται.

πηγή www.tovima.gr



 

 

kastanis3Πλαστά πιστοποιητικά μοίραζε ο ψευτογιατρός

Διανομέας εκατοντάδων πλαστών εγγράφων και πιστοποιητικών σε νυχτερινά κέντρα της Αθήνας μα και σε ιδιώτες στη Σκύρο και σε άλλες περιοχές της χώρας εμφανίζεται να ήταν ο «γιατρός» Ιωάννης Καστάνης. Νεότερα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο 56χρονος δεν είχε αρκεστεί μόνο στο να χρησιμοποιεί πλαστά πιστοποιητικά ξένων πανεπιστημίων για προσωπική χρήση – ένα από αυτά ήταν το «πτυχίο» του από το ιταλικό πανεπιστήμιο Λα Σαπιέντσα. Ηταν παράλληλα πωλητής πλαστών πιστοποιητικών αντί 1.000-2.000 ευρώ (έγγραφα που αφορούσαν βιβλιάρια υγείας υπαλλήλων κέντρων διασκέδασης, απολυτήρια σχολείων, πιστοποιητικά σπουδών κ.ά.). Τα χρησιμοποιούσαν είτε για να μην εντοπίζονται παρατυπίες είτε για να παρουσιάζουν απαραίτητους όσο και ανύπαρκτους τίτλους σπουδών υποψήφιοι για εισαγωγή σε στρατιωτικές σχολές, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό κτλ.

Καμπανάκι από το 2006
Τα νέα δεδομένα δίνουν άλλη διάσταση στη δραστηριότητα του 56χρονου «γιατρού», ο οποίος, όπως φαίνεται, είχε στήσει ολόκληρο σύστημα πλαστογραφιών και είχε διασυνδέσεις στον χώρο της νύχτας. Την ίδια ώρα προκύπτει ότι από το 2006 κορυφαία στελέχη του υπουργείου Υγείας είχαν ενημερώσει εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας στη Σκύρο που είχαν επισκεφθεί τις κεντρικές υπηρεσίες ότι «η περίπτωση του προϊσταμένου του ΕΣΥ στο νησί είναι αγκάθι για τον χώρο της Υγείας και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε».
Διαπιστώνεται παράλληλα ότι ένας φίλος του ψευτογιατρού, ο οποίος εργαζόταν – πάλι με πλαστά πιστοποιητικά – ως «ακτινολόγος» στο ιατρείο της Σκύρου, είχε «αδρανοποιήσει» ένα ειδικό ακτινολογικό μηχάνημα αξίας περίπου 60.000 ευρώ, προϊόν δωρεάς, «για να μη γίνει αντιληπτή η ασχετοσύνη του». Ο «ακτινολόγος» αυτός εξαφανίστηκε από το νησί λίγες ημέρες μετά την ίδια επιλογή φυγής του «συναδέλφου» του Ι. Καστάνη.
Απολυτήριο για Πυροσβεστική
Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία και μαρτυρίες που συγκεντρώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ένα σαφές δείγμα γραφής για τη μαζική παραγωγή και διανομή πλαστών εγγράφων ήταν η προ δύο ετών περίπτωση ένταξης στην Πυροσβεστική στη Σκύρο ενός 35χρονου ως υπαλλήλου πενταετούς θητείας. Ο εν λόγω φέρεται να παρουσίασε απολυτήριο λυκείου από την περιοχή του Θησείου στο κέντρο της Αθήνας. Οι ελεγκτές των πιστοποιητικών από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Χαλκίδας και της Λαμίας εντόπισαν όμως ύποπτα στοιχεία στο «πιστοποιητικό» και επικοινώνησαν μαζί του. Ο υποψήφιος πυροσβέστης δεν μπόρεσε να τους ενημερώσει ούτε καν ποιο ήταν το σχολείο στην Αθήνα όπου είχε φοιτήσει.
Τα στελέχη της Πυροσβεστικής επικύρωσαν την πλαστότητα του εγγράφου, όμως δεν κινήθηκαν περαιτέρω διαδικασίες επειδή ο 35χρονος υπέβαλε την παραίτησή του και αποχώρησε από το Σώμα. Από την έρευνα που ακολούθησε προέκυψε όμως ότι τροφοδότης του πλαστού πιστοποιητικού ήταν ο 56χρονος διευθυντής του ΕΣΥ στη Σκύρο, αντί ποσού περίπου 1.500 ευρώ. «Το Βήμα» επικοινώνησε με οικείους του υποψήφιου πυροσβέστη οι οποίοι επιβεβαίωσαν το περιστατικό, συμπληρώνοντας ότι «ο γιατρός αυτός έχει κάνει πολλά με τα πτυχία στο νησί». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συγγενείς του υποψήφιου πυροσβέστη ήλθαν σε επαφή με τον «γιατρό» και ζήτησαν να τους επιστρέψει το ποσό που του είχαν δώσει για το πτυχίο. Η αποστομωτική απάντηση του διευθυντή ΕΣΥ ήταν: «Τι φταίω εγώ αν ο συγγενής σας δεν είχε μάθει απέξω στοιχεία για το σχολείο που τον είχαν εμφανίσει ότι τελείωσε…».
Κύκλωμα
Όπως προκύπτει από μαρτυρίες, και σε πολλές άλλες περιπτώσεις είχε παραγάγει με το αζημίωτο τέτοιου είδους πιστοποιητικά σε κατοίκους του νησιού και όχι μόνο. Αυτό ήταν το βασικό μυστικό του «γιατρού» και όχι το πτυχίο του ή τα περίεργα με το αεροπλάνο, τις… πλαστικές επεμβάσεις του κτλ.
Διαπιστώνεται ότι με τη βοήθεια άλλων μεσαζόντων ο 56χρονος είχε αποκτήσει επαφές με ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων της Αθήνας και είχε γίνει ο κύριος προμηθευτής τους με πλαστά πιστοποιητικά που αφορούν την «ασφάλιση» δεκάδων εργαζομένων σε αυτά. Τώρα μεγάλο ζητούμενο είναι να βρεθεί η σύνθεση του κυκλώματος πλαστογραφίας στην οποία φέρεται να πρωταγωνιστεί ο 56χρονος.
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι μαρτυρίες εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νησί ότι «είχαν επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας το 2006 προκειμένου να ενημερώσουν τους επιτελείς του για το παράδοξο ότι ενώ είχε αποφασιστεί η τοποθέτηση παιδιάτρου στη μονάδα του ΕΣΥ στη Σκύρο, το αίτημα κατά έναν περίεργο τρόπο άλλαξε και προσδιορίστηκε ανάγκη γενικού ιατρού. Προφανώς για να διευκολύνεται ο Ι. Καστάνης που είχε την ίδια ειδικότητα και ήθελε διαρκώς να λείπει. Τότε διευθυντικά στελέχη του υπουργείου Υγείας μάς είπαν ότι έχουν μεγάλο πρόβλημα με τον εν λόγω γιατρό και ότι ξέρουν πολλά. Χωρίς όμως να δοθεί καμία συνέχεια».
Με μεγάλο ζητούμενο ποιοι ήταν οι «πάτρωνές» του σε κρατικούς μηχανισμούς και γιατί ο 56χρονος επί σειρά ετών είχε το ακαταδίωκτο.
πηγή www.tovima.gr

 


ακολουθεί αναδημοσίευση από το www.star.gr

 Βίος και πολιτεία ήταν ο μαϊμού γιατρός της Σκύρου, Γιάννης Καστάνης.

kastanis1

​Βίος και πολιτεία ήταν ο μαϊμού γιατρός της Σκύρου, Γιάννης Καστάνης, ο οποίος τα τελευταία 14 χρόνια κατείχε τη θέση του διευθυντή Γενικής Ιατρικής στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σκύρου.

Οι αποκαλύψεις για το παρελθόν του αφήνουν τους πάντες με το στόμα ανοιχτό, ενώ κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πώς τόσα χρόνια είχε καταφέρει να κοροϊδέψει τους πάντες.

Ο Γιάννης Καστάνης γεννήθηκε πριν από 56 χρόνια στα Μέγαρα. Γόνος ευκατάστατης οικογένειας, έζησε με την πίεση των γονιών που ήθελαν τα δύο αγόρια τους να γίνουν επιστήμονες και σωστοί άνθρωποι.

Ο πρώτος τους γιος, ο Τάκης, τα κατάφερε. Έγινε καρδιολόγος και απέκτησε μια ευτυχισμένη οικογένεια. Ο Γιάννης πάλι ήταν πιο ατίθασος.

Μόλις τελείωσε το σχολείο έφυγε για Αμερική, όπου δούλεψε σαν σερβιτόρος σε φαστφουντάδικα και ελληνικά εστιατόρια, ώσπου μια μέρα συναντά τον Σκυριανό Κώστα Παναγιώτου ή αλλιώς «Σκα», ο οποίος διατηρούσε εστιατόριο στην Καλιφόρνια. Οι δυο άνδρες έγιναν πολύ καλοί φίλοι και μάλιστα συμπεθεριάσανε,  μιας και ο γιος του Γιάννη Καστάνη αρραβωνιάστηκε την κόρη του Παναγιώτου, Μελίνα.

Μετά από λίγα χρόνια ο Καστάνης φεύγει για Ιταλία, όπου παρακολουθεί  μαθήματα πρώτων βοηθειών και κατόπιν καταθέτει πλαστά έγγραφα και καταφέρνει να αναγνωριστεί από το ΔΙΚΑΤΣΑ το υποτιθέμενο πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα.

Με πλαστά έγγραφα παίρνει επίσης και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Νομού Αργολίδας και ξεκινά την ειδικότητά του στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας.

Λίγα χρόνια μετά παίρνει τον τίτλο του ειδικευόμενου γενικού ιατρού και με τη βοήθεια του Κώστα Παναγιώτου και του δημάρχου Σκύρου, Δημήτρη Αγγελή διορίζεται στο Περιφερειακό Ιατρείο της Σκύρου.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, λίγους μήνες μετά την εμφάνισή του στο νησί, παρουσιάζει έναν άνδρα, τον Βασίλη Κανάκη, ως τον νέο ακτινολόγο. Μόνο που εκείνος δεν ήταν παρά μόνο ένας φωτογράφος.

Ο Καστάνης καταφέρνει να τον διορίσει και αυτόν στο νοσοκομείο, όπου συνήθιζε να παίρνει τις ακτίνες πάνω από τα ρούχα και να υπογράφει αμέτρητα παραπεμπτικά στο νοσοκομείο της Κύμης.

kastanis4Κάποια στιγμή οι εμφανίσεις του Καστάνη στο νησί άρχισαν να αραιώνουν. Ο ίδιος έλεγε ότι πηγαίνει να εξυπηρετήσει τους πελάτες του στο ιατρείο του στο Κολωνάκι, όπου υποκρινόταν τον πλαστικό χειρουργό.

Ισχυριζόταν μάλιστα ότι ανάμεσα στους πελάτες του είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα της showbiz, κάτι όμως που δεν διαπίστωσαν οι γείτονές του, μιας και τις μόνες που έβλεπαν ήταν τρεις αιθέριες υπάρξεις που κρατούσαν εναλλάξ την γραμματεία.

Μάλιστα όπως αποκαλύφθηκε διατηρούσε ιατρεία και στο Μεγάλο Πεύκο και στην Πάτρα, ενώ εκτός από την ειδικότητα του γενικού ιατρού και του πλαστικού χειρουργού εμφανιζόταν και ως ΩΡΛ.

Μεγάλη αδυναμία είχε ο μαϊμού γιατρός και στις ωραίες γυναίκες. Συχνά πυκνά εμφανιζόταν στο νησί με νεαρές υπάρξεις γύρω του, τις οποίες τις έβρισκε από ένα γραφείο στο Σύνταγμα και τους έταζε δουλειά στη Σκύρο.

kastanisΌπως λένε οι κάτοικοι του νησιού ντυνόταν πάντα στην πένα, κάποια στιγμή έφτασε στη Σκύρο με δικινητήριο αεροσκάφος, τύπου Piper, ενώ είχε και μια κατακόκκινη Ferrari την οποία δεν δίστασε να ρίξει πάνω σε ένα δέντρο για να πάρει τα χρήματα της ασφάλειας.

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, ο Καστάνης είχε… «δαγκώσει» και αρκετούς, οι οποίοι τον πίστεψαν και του δάνεισαν μεγάλα χρηματικά ποσά. Το καλοκαίρι του 2013 εξαφανίζεται από προσώπου γης, όπως και ο κολλητός του Κανάκης και από τότε αναζητείται.

πηγή www.star.gr