ΟΧΙ Στην Κατάργηση Του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σκύρος 15/2/2013

p10100021-650x487Το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου μαζί με τη Σκυριανή κοινωνία, τον Δήμο Σκύρου και τους τοπικούς φορείς, διαμαρτύρεται και αντιστέκεται στη σχεδιαζόμενη κατάργησή του όπως προβλέπεται απο το σχέδιο νόμου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από 13-12-2012 έως 28-12-2012 , και το αρ. 47 στο οποίο αναφέρονται τα εξής :
«1. Το Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία Λιμενικό Ταμείο Χαλκίδας μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Λιμένων Νομού Ευβοίας Ανώνυμη Εταιρεία» και με διακριτικό τίτλο «Ο.Λ.Ν.Ε. Α.Ε.» και έδρα το Δήμο Χαλκίδας…..4. Τα Λιμενικά Ταμεία Νομού Ευβοίας , Αιδηψού, Αλιβερίου, Ερέτριας, Καρύστου, Κύμης, Λίμνης, Μαρμαρίου, Σκύρου, Στύρων και Ωρεών που προήλθαν από τη διάσπαση του Λιμενικού Ταμείου Νομού Ευβοίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 86/2003 (ΦΕΚ Α-80) « Περί Διασπάσεως του Λιμενικού Ταμείου Νομού Ευβοίας» συγχωνεύονται στην πιο πάνω Ανώνυμη Εταιρία».
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.
Το Λιμενικό ταμείο της Σκύρου με τα ισχύοντα κοινωνικοπολιτικά δεδομένα θα έπρεπε να είχε πετάξει το κλειδί του γραφείου του στη θάλασσα εδω και χρόνια , αφού από το 2006 και το 2008 δεν διέθετε μόνιμο και εποχικό προσωπικό αντίστοιχα.
Και τούτο διότι δεν εγκρίθηκε έκτοτε εποχικό προσωπικό είτε στον τομέα της καθαριότητας είτε στο γραφείο του και μόνιμο προσωπικό αδυνατούσε να προσλάβει αφού δεν εγκρίθηκε ποτέ ο Οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας του. Παρ όλα αυτά, το Κράτος δεν είχε πρόβλημα να λειτουργεί μια δημόσια υπηρεσία που είναι το Λιμενικό ταμείο Σκύρου χωρίς προσωπικό! Αρκεί να βγαίνουν οι αριθμοί.!!Οπως δεν είχε πρόβλημα να θέτει προθεσμίες επιπέδου ωρών για απαιτούμενες ενέργειες και αναφορές! Από τότε μέχρι και σήμερα έχουμε απαντήσει αρνητικά σε εκατοντάδες έγγραφα του Υπουργείου μας για το αν έχουμε προσωπικό,και σε αλλά που θα αφορούσαν το προσωπικό, εμείς λέγαμε όχι δεν έχουμε, και ξαναρωτούσαν καταναλώνοντας χαρτιά μελάνια και ανθρωποώρες.

Έτσι κόντρα στην οργανωμένη απαξίωση, βάλαμε κάτω το κεφάλι και το πήραμε προσωπικά. Εθελοντισμός! συνώνυμο με το “τρελός του χωριού”.Αναδιαρθρώσαμε την χερσαία ζώνη μας, φτιάξαμε Master plan και πολλά άλλα, έγινε ανάπλαση όλων των χερσαίων Λιμενικών χώρων, εκπονήσαμε σχέδια αντιρύπανσης και διαχείρισης αποβλήτων,ασκηθήκαμε, αποκτήσαμε τουριστικό καταφύγιο το εξοπλίσαμε πλήρως και πήραμε τα καλύτερα σχόλια στην Ελλάδα. Προτείναμε επεκτάσεις και ιδέες διαχείρισης, εφαρμόσαμε καινοτομίες, κάναμε όλες τις ενέργειες για την δημιουργία παράκτιου βενζινάδικου, διασώσαμε το Τελωνείο Σκύρου από την κατάργηση του συστεγαζοντάς το στο γραφείο μας για να μην παράγει έξοδα, και ενω νομίζαμε οτι μπορεί να “σωθούμε”, στις 9 Μαρτίου του 2012 πριν προλάβουμε να εξαντλήσουμε τα λίγα χρήματά μας, (κατι που κάναμε μανιωδώς ως υποψιασμένοι), ήρθε το “ κούρεμα” -για το καλό μας – να μας πάρει το 73% των κεφαλαίων (χρήματα του κόσμου και οχι επιχορηγήσεις) και να έχουμε αδυναμία να υλοποιήσουμε τον τρέχοντα προϋπολογισμό μας. Κούρεμα που αποστέρησε χρήματα απο την πραγματική οικονομία και εξανέμισε την εισφορά και της τοπικής κοινωνίας την οποία “γυρίζουμε” πίσω με τη μορφή της βελτίωσης της καθημερινότητας, επενδύοντας στην τοπική οικονομία με τη κατασκευή έργων και. λήψη υπηρεσιών.
Παρ όλα αυτά, λόγω κεκτημένης ξεροκεφαλιάς το πήραμε αψήφιστα και το καλοκαίρι του 2012 με την βοήθεια και την ανοχή προμηθευτών και συνεργατών που τους ευχαριστούμε, οχι μόνο επιβιώσαμε αλλά συνεχίζαμε να δείχνουμε αναπτυσσόμενοι. Ανοίξαμε και βιβλίο εντυπώσεων στο Λιμάνι. Τα κείμενα που γράφτηκαν απο τον απλό κόσμο όλων των εθνικοτήτων δημοσιεύονται σε έντυπο αλλά και στο site μας linariaport.gr. Τα κείμενα αυτά αποτελούν το απόσταγμα της επιθυμίας, των ονείρων, της αγάπης του κόσμου που μέσα από λίγες λέξεις εκφράζει ευγνωμοσύνη και ζητά τα απλά και τα λίγα αυτονόητα που μπορούν να τον κάνουν ευτυχισμένο.Στα κείμενα αυτά αποτυπώνεται ο σιωπηλός πόνος των Ελλήνων για τη Χώρα και η λαχτάρα των αλλοδαπών να μην αλλάξουμε με τίποτα την Ελλάδα των παλιών ελληνικών ταινιών απλά να βελτιώσουμε τα αυτονόητα χωρίς υπερβολές και πολυτέλειες.
Και ξαφνικά το Αύγουστο του 2012 νέος “τραυματισμός”. Στις ειδήσεις ανακοινώνουν! 23 λιμάνια στο ΤΑΙΠΕΔ, ανάμεσα σε αυτά – καλλιτεχνικά διατυπωμένο – “το Λιμάνι της Σκύρου”. Ποιο Λιμάνι της Σκύρου? Πρόκειται για το μικρό τουριστικό καταφύγιο μέσα στο επίσης μικρό λιμάνι της Λιναριάς σε σχήμα “κουτσού” Π, διαστάσεων 42 Χ40 Χ 20 μέτρα, πραγματικής χωρητικότητας 10 ιστιοπλοϊκών σκαφών των 12 μέτρων ενός ξύλινου εκδρομικού 13 μέτρων και ενός σκάφους έρευνας διάσωσης του Λιμενικού!!!.(Φωτο στο Site: linariaport.gr)
Και τώρα μας έρχεται η σχεδιαζόμενη κατάργησή μας και το Λ.Τ Χαλκίδας να μετατρέπεται σε Οργανισμό Λιμένα που θα “κουμαντάρει” ολη την Ευβοια!!!.
Εμείς δεν θέλουμε να εξαιρεθούμε για τους παρακάτω λόγους.

.1. Το Λ. Τ Σκύρου δεν παράγει δαπάνη για υπαλληλικό προσωπικό αφού δεν διαθέτει ούτε μια οργανική θέση, και από του έτους 2008 σταμάτησε η έγκριση πρόσληψης εποχικού προσωπικού. Από τότε το Λ. Τ Σκύρου λειτουργεί σε εθελοντική βάση και προοδεύει. Παράλληλα ο Πρόεδρος και τα μέλη της Λιμενικής επιτροπής είναι άμισθα.
2.Το Λ.Τ Σκύρου εδρεύει στη Νήσο Σκύρο και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να διοικείται εξ αποστάσεως από την Χαλκίδα με την ίδια ευχέρεια των λοιπών υπό κατάργηση Λ. Τ Ευβοίας που είναι προσβάσιμα οδικά.
3. Η Σκύρος έχει μια διοικητική αυτοτέλεια και τυγχάνει εξαιρέσεων. Με την παρέμβαση και του Δήμου, το Λιμενικό ταμείο Σκύρου το 2012 συστέγασε το τελωνείο Σκύρου και το οποίο παρέμεινε στο νησί και δεν καταργήθηκε και το οποίο επίσης δεν παράγει έξοδα πλέον αφού δεν καταβάλει ενοίκιο τα δε λειτουργικά του έξοδα καλύπτονται από τον Δήμο Σκύρου .
4. Η στρατηγική σημασία της Σκύρου με την παρουσία Αεροπορίας Ναυτικού Στρατού , με στρατιωτικό αεροδρόμιο ναύσταθμο και πολλές άλλες εγκαταστάσεις υψίστης σημασίας δεν επιτρέπουν την διαχειριστική τυχόν υπολειτουργία των Λιμενικών εγκαταστάσεων, των μέσων και της διαχείρισης των σχεδίων καταλοίπων Πλοίων και έκτακτης ανάγκης με εθελοντική ομάδα του Λ.Τ Σκύρου άνω των 50 ατόμων
5. Η υποδειγματική λειτουργία του Λιμένα μας και του τουριστικού του καταφυγίου έχει αποτυπωθεί στα σχόλια του βιβλίου εντυπώσεων του Λ. Τ Σκύρου. Τα σχόλια είναι διθυραμβικά και αποτελούν παράσημα για τον τουρισμό της Σκύρου και της Χώρας κάτι που αποδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο του Λιμενικού ταμείου στα τουριστικά πράγματα. Ο ρόλος του είναι αλληλέγγυος της τουριστικής πολιτικής της Σκύρου. Τα σχόλια αυτά είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Λ.Τ Σκύρου http://www.linariaport.gr/category/news/what-people-say/
6. Στο Λιμένα της Λιναριάς προσεγγίζουν Ε/Γ -Ο/Γ πλοία – κρουαζιερόπλοια και κάθε λογής τουριστικά σκάφη και η εικόνα του Λιμανιού επιβάλλεται να είναι διαρκώς άψογη.
7. Το Λιμενικό ταμείο Σκύρου αποτελεί βασικό εργαλείο της προβολής και εκπροσώπησης της Σκύρου και του τουριστικού της προφίλ κάτι που εξαρτάται άμεσα από τα πρόσωπα που το διαχειρίζονται και το προσωπικό τους ενδιαφέρον για το Νησί. Το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου καθορίζει την εικόνα της πύλης του Νησιού που είναι το λιμάνι της Σκύρου, τόπος που ζει από τον τουρισμό.
8. Με την διατήρησή του είτε ως αυτόνομο Κρατικό Λιμενικό ταμείο είτε ως Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο υπαγόμενο στον Δήμο Σκύρου θα προστατευθεί η εικόνα του Νησιού και το εισόδημα των αλιέων, των κατοίκων και των επισκεπτών του Νησιού και του Λιμένα από τις τυχόν αλόγιστες αυξήσεις σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης του σε όλα τα επίπεδα εκμετάλλευσης του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου ευθύνης του.
9. Δεν επιθυμούμε την διακοπή αυτού του ενδιαφέροντος και του καθορισμού του ποιοτικού στάνταρ που θέτουμε ώστε το Λιμάνι μας να είναι στην πρώτη γραμμή του ανταγωνισμού με άμεσο αντίκτυπο στην προβολή της Χώρας και το όφελος της τοπικής κοινωνίας,

Εμάς μας αρέσει το Λιμενικό μας ταμείο. Γιατί είναι δικό μας. Γιατί το Λιμάνι μας ειναι κομμάτι του οικισμού της Λιναριάς και αποτελεί τμήμα του κοινωνικού της ιστού και της ζωής μας..Παίζουν και τα παιδιά εκεί. Ειναι η μεγάλη αυλή του παραθαλάσσιου οικισμού. Όπως και στα περισσότερα νησιά. Και βουτάνε στα πεντακάθαρα νερά του τσιρίζοντας ομαδικά, όταν το πλοίο φεύγει. Μαζί τους και οι ξένοι τουρίστες .Για να νιώσουν την ξένοιαστη ελληνικότητα βουτώντας στα γαλάζια άπατα για νάχουν απόθεμα κουράγιου να αντέξουν το γκρίζο τους χειμώνα.
Αυτή την ξένοιαστη Ελληνικότητα που μας καταργούν κλέβουν θάβουν, πάντα για το καλό μας φυσικά, γιατί κάποιοι ξέρουν …πολύ περισσότερα που εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε!
Δεν λέμε οτι τα Λιμενικά ταμεία και τόσοι άλλοι φορείς του τόπου λειτουργούν ιδανικά. Και βέβαια οχι. Όταν όμως ασκείς διοίκηση οφείλεις πρώτιστα να διορθώνεις τα δομικά τους λάθη και οχι να καταργείς φορείς διαχείρισης Δημόσιας περιουσίας παραχωρώντας την σε ιδιωτικές εταιρείες! Που το πρώτο πράγμα που θα κάνουν είναι να αυξήσουν αλόγιστα τα Λιμενικά τέλη που καταβάλει ο κόσμος!! Γιατί με τα ισχύοντα τιμολόγια ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ

Και αφού πιστεύουμε πως η Λιμενική πολιτική πρέπει να είναι Εθνική υπόθεση, θέλουμε τα Λιμενικά ταμεία κρατικά, χρειάζονται όμως πολλές βελτιώσεις και οχι να λειτουργούν με τον Κώδικα του 1939 μόνο. Να εκσυγχρονιστούν, να δίδονται κίνητρα και μπόνους επι των κερδών τους σε όσους εμπλέκονται στην διοίκησή τους, να θέτονται ποιοτικοί και οικονομικοί στόχοι από την εποπτεύουσα αρχή. Και να μην απαξιώνονται από την ίδια τους τη “Μάνα”. Εμείς το πήγαμε μια χαρά και τσάμπα! Ο ιδιώτης θα το πάει? Και αν το πάει μόνο για το χρήμα και τις αυξήσεις θα το κάνει! ΠΟΙΟΣ “ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ” ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΕΠΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ??? ΧΩΡΙΣ ΑΜΟΙΒΗ ΜΕ ΑΠΕΙΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ “Αναφέρατε……Τάσσεται προθεσμία….Θα υποστείτε κυρώσεις κλπ .
Με δέσμευση του προσωπικού σου ΑΦΜ έστω και για 1 ευρώ οφειλής του Λιμενικού ταμείου οπουδήποτε!!
Για να το βρει άψογο η επόμενη διάδοχη κατάσταση? Και εμείς ιδιώτες είμαστε! Άλλες δουλειές κάνουμε όσοι ακόμα έχουμε.

ΚΑΙ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΑΣ ΟΡΘΙΟ. ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΚΡΑΤΑΜΕ! ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΚΡΑΤΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΟΡΘΙΟ!!!

Φτιάξτε πρότυπα δώστε κίνητρα και ψάξτε να βρείτε τους ρομαντικούς και “παράξενους” του χώρου να κάνουν κουμάντο. Γιατί ο κάθε “παράξενος” ειναι και τίμιος και εκτός συστήματος. Γι αυτό και “παράξενος” . Και όταν τους βρείτε μην τους “πουλήσετε”! Επιλέξτε, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και χωρίς αφισοκολλητές στα διοικητικά συμβούλια. Μπορούμε να σας βοηθήσουμε. Έχουμε προτάσεις.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα για το λιμάνι μας και την σχεδιαζόμενη κατάργηση του.
Διαμαρτυρόμαστε για τον οικονομικό και δομικό τεμαχισμό του.
Το ίδιο φιλότιμο που δεν μας επέτρεψε να το εγκαταλείψουμε όσο και να μας έσπρωχναν εκεί, με το ίδιο φιλότιμο θα το υπερασπιστούμε. Το Λιμάνι μας είναι παραδειγματικό για πολλούς. Εμείς παρά την 24ωρη επιτήρηση και δράση μας είμαστε διαρκώς ανικανοποίητοι και απαιτητικοί.
Παράσημα του τα σχόλια των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών στο http://www.linariaport.gr/category/news/what-people-say/
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΦΥΛΑΞΑΜΕ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΜΑ.

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΚΥΡΟΥ ΩΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΥΠΑΧΘΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΚΥΡΟΥ ΩΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ.

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΚΥΡΟΥ
ΤΗΛ.2222093466 -2222096036
FAX.2222093029
Email litasky@otenet.gr
Site: www.linariaport.gr

 

Ένα σχόλιο σχετικά με το “ΟΧΙ Στην Κατάργηση Του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου”

  1. Σας ευχαριστώ για την ανάρτηση στο inkyros.gr
    Θέλω να ελπίζω στην διάσωση του Ταμείου μέ την μαζική αντίδραση των φορέων της Σκύρου.
    Ολοι καταλαβαίνουμε οτι και μια ημέρα χωρίς επιτήρηση του Λιμανιού ποια θα είναι η διαφορά. Και τι θα σημαίνει για το Νησί και την πρώτη εικόνα και εντύπωση η εγκατάλειψή του.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.