Η ΣΚΥΡΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΧΩΡΟ
Η Σκύρος, ένα γεωγραφικό νησί στην καρδιά του Αιγαίου, δεν ανήκει μόνο διοικητικά στην Εύβοια, αλλά διατηρεί μαζί της και μια σχέση, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θυγατρική, γιατί η γεωγραφική της εικόνα και το ηπειρωτικό της ανάγλυφο θυμίζουν έντονα τα αντίστοιχα στοιχεία της Εύβοιας.
Εξάλλου το νησί του Ευρίπου προσφέρει στη Σκύρο τη συντομότερη θαλάσσια επικοινωνία μέσω Κύμης, από την οποία απέχει 22 ναυτικά μίλια περίπου.
Η αιγαιοπελαγίτισσα Σκύρος είναι το μεγαλύτερο και νοτιότερο νησί του νησιωτικού συμπλέγματος των Σποράδων και βρίσκεται βορειοανατολικά της Κύμης. Η μοναχική της θέση μέσα στο πέλαγος την κάνει να μοιάζει με πετρωμένο καράβι, για το οποίο σταμάτησε ο χρόνος για κάποια στιγμή, καθώς ταξίδευε πάνω στα κύματα του Αιγαίου. Κυριαρχική είναι πάνω της η παρουσία των ανέμων, που μεταφέρουν με τη δροσιά τον απόηχο του πελάγους.
Κάποια γεωλογική θεωρία θέλει τη Σκύρο σύνθεση τριών ανεξάρτητων νησιών. Σ’ αυτή την άποψη συνηγορούν ενδεχομένως και οι έντονες αντιθέσεις ανάμεσα στο πευκόφυτο βόρειο και βραχώδες νότιο τμήμα του νησιού. Στο μέσο μάλιστα της Σκύρου σχηματίζεται ένας ισθμός, πλάτους 3 περίπου χιλιομέτρων. Το νησί έχει έκταση 210 τετραγωνικά χιλιόμετρα περίπου και περιβάλλεται από ένα μεγάλο αριθμό νησίδων και βραχονησίδων.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι η ομώνυμη Σκύρος ή Χώρα συνήθως για τους ντόπιους. Βρίσκεται στο βορειανατολικό τμήμα του νησιού και στις ανατολικές απολήξεις του βουνού Όλυμπος.
Απέχει 10 χιλιόμετρα περίπου από τη Λιναριά, το κυριότερο λιμάνι του νησιού, που βρίσκεται στο μέσο των δυτικών ακτών. Η πόλη της Σκύρου είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου, στη σκιά ενός μεσαιωνικού κάστρου και του βυζαντινού μοναστηριού του Άη Γιώργη του Σκυριανού. Αποτελεί χαρακτηριστική νησιώτικη πολιτεία με αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική και ιδιαίτερα ενδιαφέρον τοπικό χρώμα. Η αισθητική της πόλης με τα κάτασπρα κυβόσχημα σπίτια και τις σκουρόχρωμες στέγες δημιουργεί μια μοναδική εντύπωση στον επισκέπτη. Η Μεγάλη Στράτα διασχίζει την πόλη και οδηγεί στην πλατεία της Αιώνιας Ποίησης, η ονοματολογία της οποίας σχετίζεται προφανώς όχι μόνο με την παρουσία του αγάλματος του φιλέλληνα ποιητή Robert Brooke, αλλά και με την ποιητική διάθεση που δημιουργεί στον επισκέπτη η μοναδική θέα στο νησί και το πέλαγος. Από τον κεντρικό δρόμο της Μεγάλης Στράτας ξεκινούν δεκάδες στενά ελικοειδή δρομάκια προς όλες τις κατευθύνσεις της πόλης.
Η πόλη της Σκύρου πλαισιώνεται από πολλούς παραθαλάσσιους οικισμούς, ιδιαίτερα ανεπτυγμένους τουριστικά. Πολύ κοντά βρίσκεται ο οικισμός Μαγαζιά, ο οποίος διαθέτει μία από τις εκπληκτικότερες παραλίες του νησιού και στεφανώνεται από τη Χώρα. Επίσης νότια βρίσκονται ο Μώλος και ο Πέρα Κάμπος. Ανάμεσα στη πόλη και τη Λινάρια βρίσκεται ο τουριστικός οικισμός Ασπούς που βλέπει στον ειδυλλιακό όρμο Αχίλι. Η Λινάρια εκτός από επίνειο του νησιού είναι και ένας γραφικός αμφιθεατρικός οικισμός με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Κοντά στη Λινάρια βρίσκονται οι όμορφες παραλίες Καλαμίτσα, Αχερούνες και Πέυκος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια περιήγηση στο βόρειο τμήμα του νησιού. Το τοπίο του σκυριανού Ολύμπου και οι πευκόφυτες παραλίες θυμίζουν έντονα τη Βόρεια Εύβοια. Αξίζει να αναζητήσει κανείς τις βόρειες ακτές Άγιο Πέτρο και Κυρά Παναγιά, αλλά και να φτάσει στην Ατσίτσα. Περισσότερο περιπετειώδες θα είναι μια περιήγηση στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου επιβλητική είναι η παρουσία του ψηλότερου βουνού του νησιού, του Κόχυλα. Εδώ το τοπίο είναι βραχώδες και άνυδρο και θυμίζει έντονα τη Νότια Εύβοια. Αξίζει πάντως να φτάσει κανείς στις Τρεις Μπούκες, ένα μεγάλο φυσικό λιμάνι, η είσοδος του οποίου κλείνεται από τις νησίδες Πλατώ και Σαρακηνό. Στις Τρεις Μπούκες βρίσκεται και ο τάφος του Βρετανού ποιητή Robert Brooke, ο οποίος πέθανε εδώ προερχόμενος από την Καλλίπολη.
Την περιδιάβαση του νησιού θα κάνει οπωσδήποτε πιο ενδιαφέρουσα μια τυχαία συνάντηση με τα γνωστά μικρόσωμα σκυριανά αλογάκια, που ανήκουν σε ένα σπάνιο είδος. Η μοναδικότητά τους στον ελληνικό χώρο θυμίζει συνειρμικά και τη μοναδικότητα της ανεμόεσσας Σκύρου, ενός από τα ωραιότερα νησιά των ελληνικών θαλασσών.
View Larger Map |