Δήλωση Κυριάκου Αντωνόπουλου

Η δήλωση του επικεφαλής του αυτοδιοικητικού συνδυασμού Ε.Μ.ΠΡΩ.Σ Κυριάκου Αντωνόπουλου

Αγαπητοί συμπατριώτες,

ekloges1Ο συνδυασμός μας Ενωτικό Μέτωπο Πρωτοβουλίας Σκυριανών διεκδίκησε με θεμιτά μέσα και πρωτοβουλίες την ανάληψη της Δημαρχίας της Σκύρου. To αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής διαδικασίας είναι σε όλους σας γνωστό. Ο απόηχος τους εκτιμάται μέρα με τη μέρα και δημιουργεί έντονους προβληματισμούς.

Τα μέσα που χρησιμοποιήσαμε κατά την διάρκεια της προσπάθειας αυτής ήταν, η εκπροσώπηση μας με έντιμους και πολιτικά ευαίσθητους υποψηφίους που στελέχωσαν την παράταξη μας, ο πειστικός λόγος πάντα συνοδευμένος από επιχειρήματα και παραδείγματα, η δημόσια παρουσία και δράση.

Όλη η προσπάθεια μας στηρίχτηκε από πενιχρούς οικονομικούς πόρους που με μεγάλη δυσκολία συγκεντρώθηκαν για να αντιμετωπίσουν τις απόλυτα βασικές ανάγκες κάτι που εξασφαλίστηκε οριακά.

Από το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας αποκηρύξαμε την συνήθη τακτική των υποσχέσεων, των ταξιμάτων και των συναλλαγών αλλά επιλέξαμε την ξεκάθαρη τοποθέτηση σε κάθε ζήτημα και τις κοινωνικά δίκαιες λύσεις που αφορούν τον καθένα (αυτεπιστασίες που δίνουν δουλειά σε πολλούς, δημιουργία εταιρείας λαϊκής βάσης για τις ΑΠΕ, μείωση δημοτικών φόρων για τις ευπαθείς ομάδες κλπ).

Η πολιτική μας τακτική, σεβάστηκε τις ατομικές μας αξίες και στην βάση αυτή συγκροτήθηκε η παράταξη.

Από την αρχή ξεκαθαρίσαμε μεταξύ μας ότι δεν θα υποκύψουμε σε πιέσεις, συμβουλές, συνταγές και επιταγές της κλασσικής πολιτικάντικης τακτικής που ακολουθείται σχεδόν πάντα, την οποία και καταδικάζουμε, αλλά προτιμήσαμε να διαφυλάξουμε την προσωπική μας τιμή και υπόληψη αφού καμία διαδικασία δεν μπορεί να είναι υπεράνω των ηθικών μας αξιών.

Για εμάς ο σκοπός δεν αγίασε τα μέσα.

Από την αρχή ξεκαθαρίσαμε ότι αυτές οι εκλογές θα ήταν ένα στοίχημα, για εμάς, αλλά και για την κοινωνία, για το αν και κατά πόσο θα μπορούσε να ξεπεραστεί το πολιτικό μοντέλο διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων της πρόσφατης ιστορίας.

Από την αρχή αλλά και πριν την ψηφοφορία ξεκαθαρίσαμε ότι κανείς από εμάς που συμμετείχαμε στον συνδυασμό δεν θα επέρριπτε ευθύνη στον διπλανό του για οποιαδήποτε ενέργεια που τυχόν παραλείψαμε, στρατηγική που δεν ακολουθήσαμε, συμπολίτες που δεν εντάξαμε ως υποψηφίους, δηλώσεις η ενέργειες ή συμφωνίες που τυχόν δεν κάναμε και κυρίως δημόσιες σχέσεις της τελευταίας στιγμής που προσβάλλουν εμάς αλλά και αυτούς στους οποίους απευθύνονται. Όποια πολιτική πρόταση κάναμε ήταν δημόσια και στο φως.

Για όλα αυτά που πολλοί θα μας καταλογίσουν ότι δεν κάναμε απαριθμώντας τα ένα-ένα, δεν μετανιώνουμε. Αν όντως τα κάναμε δεν θα ήμασταν εμείς, αλλά κάποιοι άλλοι. Και ίσως να είχαμε κερδίσει τις εκλογές, «νικητές» μιας διαδικασίας που διεξάγεται με όρους που δεν αποδεχόμαστε και δεν επιλέξαμε.

Και στη συνέχεια θα έπρεπε, σέρνοντας τα βαρίδια των υποσχέσεων των ψεμάτων και των ταξιμάτων, να εξαπατήσουμε όσους μέσα στην δικαιολογημένη οικονομική απελπισία τους ήθελαν να τα πιστέψουν, και να εγκαινιάσουμε μια Δημοτική παρουσία λερωμένη πριν το ξεκίνημά της.

Η παρουσία μας σε αυτή την εκλογική διαδικασία και η τυχόν επιτυχία μας θέλαμε να γίνει με αξιοπρεπή τρόπο. Έντιμο και φυσιολογικό. Όχι με τις τακτικές που ο κάθε εκλογομάγειρας συμβουλεύει εκ του ασφαλούς. Ο ρόλος μας και η παρουσία μας στην τοπική πολιτική σκηνή ήταν και θα είναι τέτοιος ώστε να δίνουμε με το παράδειγμα το μέτρο και τον τρόπο που πρέπει να κάνουμε τις πολιτικές μας επιλογές. Και είμαστε υπερήφανοι που δεν μπορεί να βρεθεί ένας άνθρωπος στη Σκύρο να πει ότι του τάξαμε ή τον απειλήσαμε, τον εκβιάσαμε ή ότι άλλο. Δεν θα χαρακτηριστούμε ως μια ακόμα παράταξη που έχασε γιατί δεν ήμασταν αρκούντως «μάγκες», «καπάτσοι», «λαοπλάνοι» η ψεύτες. Κάτι τέτοια δεν μας αφορούν.

Θα υπάρχουμε για να προσφέρουμε πρόταση για διέξοδο στα κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα και κυρίως για να αποτελούμε στήριγμα και ελπίδα κανονικότητας για όσους απελπίζονται και ανησυχούν για το μέλλον τους.

Πιστεύουμε ότι στο μέτρο του δυνατού η Σκυριανή κοινωνία των 1.800 μόνιμων κατοίκων ψηφοφόρων ξεπέρασε τις υποχρεώσεις σε σταυροδοσία συγγενών και φίλων και μας έδωσε τη νίκη.

Νίκη αριθμητική και κυρίως νίκη ηθική.

Συνταυτίστηκε και συνταυτιστήκαμε σε μια κοινωνική συμφωνία με γνώμονα το αυτονόητο γενικό συμφέρον.

Το μόνο που τάξαμε ήταν η αγνή πρόθεση μας για κοινωνική προσφορά, κάτι που έχει αποδειχτεί και κατά το παρελθόν με τη συνεχή προσπάθεια μας, ώστε η κοινωνική πυξίδα να μην απορυθμίζεται.

Ευχαριστούμε όσους με πάθος συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο του Ε.Μ.ΠΡΩ.Σ, γυναίκες και άνδρες της εργασίας και της κοινωνίας που αγωνίστηκαν με στόχο την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης μέσω της εκλογής του συνδυασμού μας.

Ευχαριστούμε όσους μας ψήφισαν και πίστεψαν σε ότι πιστεύουμε. Και τους ευχαριστούμε με την μεγαλύτερη θέρμη αφού γνωρίζουμε πόσο δύσκολο τους ήταν να διαφοροποιηθούν φανερά και γενναία και να αντισταθούν σε ένα σωρό κοινωνικά και πολιτικά εμπόδια αλλά και απέναντι σε αθέμιτες παρεμβάσεις. Και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, μπροστά και κοντά τους μαζί σε όλη τη πορεία που ξεκίνησε με την ίδρυση της παράταξής μας.

Ευχαριστούμε και όσους δεν μας ψήφισαν, αφού μας περιβάλλουν με τον σεβασμό τους για τον τρόπο της πολιτικής διεκδίκησης που προβάλλαμε.

Γνωρίζουμε πως πολλοί από αυτούς μας είχαν ήδη ψηφίσει στην καρδιά τους και εξέφραζαν την πολιτική τους αυτοαθώωση δηλώνοντας την βεβαιότητα τους την συμμετοχή μας στο δεύτερο γύρο κάτι που για πολλούς λόγους δεν συνέβη.

Έναν δεύτερο εκλογικό γύρο που κατά τη γνώμη μας υπάρχει για να ενισχύει την διαφθορά και τα κάθε λογής «νταλαβέρια» τα οποία με την επαναληπτική ψηφοφορία θα νομιμοποιηθούν. Και στη συνέχεια οι «νικητές» θα προβάλλουν ως συντριπτική νίκη του Λαού και «επιτυχία» τον εξαναγκασμό του κόσμου να επιλέγει κάτι που δεν ταυτίζεται.
Τώρα όλοι μας ρωτούν τι πρέπει να πράξουν κατά την εκλογή διαδικασία του δευτέρου γύρου.

Και θα σας πούμε φυσικά το αυτονόητο, αυτό για το οποίο παλεύουμε.

Οι δυο συνδυασμοί που συνεχίζουν διαθέτουν χαρακτηριστικά, πολιτική και τρόπο επιβολής της, εντελώς διαφορετική από τις δικές μας επιλογές και προθέσεις.

Δεν θα κάνουμε καμία συζήτηση για συμφωνία με αντικείμενο πιθανές αντιπαροχές που δυστυχώς έχει διδάξει το πολιτικό μας σύστημα. Δεν θα μπούμε σε καμία κουβέντα η «συνεννοήσεις» με όσους μας συκοφαντούσαν αλλά τώρα μας αποδέχονται ως ικανούς-γνώστες και έντιμους. Η αξιοπρέπεια δεν είναι λάστιχο ούτε εκπτωτικό κουπόνι λόγω εκλογών.

Ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε.

Οι εναπομείναντες συνδυασμοί κατέθεσαν πρόγραμμα που θα εφαρμόσουν και θεωρούμε ότι επέλεξαν τα ικανότερα στελέχη τους για να το υλοποιήσουν και να διοικήσουν κάθε εξειδικευμένο τομέα του.

Αυτονόητο είναι λοιπόν ότι δεν θα υποδείξουμε σε κανένα τι να κάνει στο δεύτερο γύρο όπως και δεν υποδείξαμε ούτε πιέσαμε κανένα τι να κάνει σε όλη την προεκλογική μας εκστρατεία.

Ο καθένας μπορεί να επιλέξει με βάση τα προσωπικά του κριτήρια για το ποια θα πρέπει να είναι η πολιτική επιλογή για την Σκύρο.

Και εφ όσον δεν συμφωνήσαμε σε προσωπικό επίπεδο τίποτα, δεν τάξαμε δεν υποσχεθήκαμε ούτε καν σας κερνούσαμε, δεν θα διαπραγματευτούμε τίποτα και με κανένα και κυρίως δεν θα σας υποδείξουμε τι να ψηφίσετε.

Αλλιώς δεν θα ήμασταν … εμείς!!!

Για το Ενωτικό Μέτωπο Πρωτοβουλίας Σκυριανών

Κυριάκος Αντωνόπουλος

Σκύρος 21/5/2014