Εκκλησίες και Μονές

Εκκλησίες και Μονές

Από το 2ο αιώνα μ.Χ. που επικράτησε στη Σκύρο ο Χριστιανισμός, η ψυχολογική ανάγκη των κατοίκων για προστασία και υποστήριξη, τους οδήγησε στο χτίσιμο πολλών εκκλησιών. Διάσπαρτων σε όλο το νησί. Κοντά τους, ανά πάσα στιγμή. Για να απαλύνει τη μοναξιά αυτού του τόπου.

Στη μεταβυζαντινή περίοδο έφταναν στον αριθμό των 365, οι πιο πολλές χτισμένες πάνω σε ερείπια ειδωλολατρικών και προχριστιανικών ναών.

Σήμερα υπάρχουν 187 ενοριακοί ναοί και εξωκλήσια εκ των οποίων 15 είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Γεώργιο, 7 στον Άγιο Δημήτριο, 17 στον Άγιο Ιωάννη τον Ευαγγελιστή ή Πρόδρομο, 10 στον Άγιο Νικόλαο, 16 στη Γέννηση του Χριστού, 38 στην Παναγία και 84είναι αφιερωμένοι σε άλλους Αγίους, όπως ο Άγιος Μάμας, ο Άγιος Παντελεήμονας, η Αγία Άννα, ο Άγιος Χαράλαμπος, ο Άγιος Αντώνιος, o Άγιος Ερμόλαος κ.α.


religion06Άγιος Γεώργιος – Χώρα

Η Σκύρος από τους προϊστορικούς χρόνους γνώρισε αποίκους τους ακοινώνητους και σκληροτράχηλους Δόλοπες, έπειτα προσαρτήθηκε και υποστηρίχθηκε από την Αθήνα, υπέφερε κατά τη Βυζαντινή εποχή από τους πειρατές, την εκμεταλλεύτηκαν οι Ρωμαίοι και λεηλατήθηκε από τους Τούρκους.

περισσότερα

Ο εορτασμός του Αη Γιώργη


religion01Άγιος Δημήτριος – Φερεκάμπος

Η μονή του Αγίου Δημητρίου στην περιοχή του Φερεκάμπου στέκει εκεί τόσους αιώνες σα σύννεφο έτοιμο να πετάξει έξω απ’ τον ουρανό μας κάθε συμφορά για να γεμίσει τα πηγάδια της μνήμης.

περισσότερα


religion04Άγιος Μάμας – Κόχυλας

Ο Άγιος Μάμας, κατά τις εικονογραφήσεις παρουσιάζεται ως νεαρός βοσκός, προστάτης των κοπαδιών, ν’ αρμέγει ελαφίνες κι ως νέος Ορφέας να συγκεντρώνει γύρω του όλα τα ζώα.

περισσότερα


religion05

Άγιος Νικόλαος – Λιναριά

 

 

 


religion00

Άγιος Ερμόλαος – Βρυκολακονήσια

 

 

 


religion03

Άγιος Νικόλαος – Πουριά

 

 

 


religion07

Μετόχι Αγίου Γεωργίου

 

 

 


religion08

Αρχοντοπαναγιά – Χώρα

 

 

 


religion09

Μιχαήλ και Γαβριήλ – 135 Σμην. Μάχης

Στο χώρο όπου βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι ήταν η κατοικία του Σταμάτη Καλημέρη, ο οποίος με συγκίνηση δέχθηκε να κατεδαφιστεί το απαλλοτριωμένο σπίτι του για να θεμελιωθεί η εκκλησία. Τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Μιχαήλ και Γαβριήλ πραγματοποιήθηκαν παρουσία στρατιωτικού και πολιτικού πλήθους.

περισσότερα


religion10

Άγιος Ευστράτιος – πλατεία Χώρας