Φέτος ο Αη Γιώργης γιορτάζεται τη Δευτέρα 23 Απριλίου.
Μια εβδομάδα πριν οι καμπάνες θα καλέσουν εθελοντές για την γιορτινή προετοιμασία της Μονής. Ασβέστωμα, καθαριότητα, στολισμός, εργασίες που πολλές φορές, μαζί με το φαΐ, το κρασί και το κέφι που τις συνοδεύει μοιάζουν κι αυτές με γιορτή.
Αποκορύφωμα της προετοιμασίας είναι η παραμονή της συγκεκριμένης εορταστικής ημέρας, που φέτος συμπίπτει με την Κυριακή του Θωμά. Πλέον των 50 ατόμων θα δουλέψουν σαν “ρολόι” άλλοι στο στολισμό των εικόνων με παραδοσιακά κεντήματα, άλλοι στις γιρλάντες από λουλούδια εντός και τριγύρω της Μονής, άλλοι στο μαγείρεμα, πιο πολύ οι άντρες στα σφάγια που κι αυτά συχνά ξεπερνούν τα 100 -άλλα προσφορά των τσοπάνηδων και άλλα του Μοναστηριού-, άλλοι στα ψωμιά, άλλοι στα κεριά που αυτές τις μέρες τα τάματα είναι πολλά “σαν το μπόι” και γενικά όπου παραστεί ανάγκη.
Την παραμονή μετά τη λειτουργία θα ξεκινήσει (γύρω στις 5 μμ) η λιτάνευση των εικόνων. Η πομπή θα περάσει από τη πλατεία του “Μπρουκ” και θα καταλήξει στο “Μετόχι” όπου θα ψαλλεί ο “Μικρός Εσπερινός” κι απ’ όπου θα διανεμηθούν τα κόλλυβα και οι άρτοι που προσέφεραν οι πιστοί. Μετά τη λειτουργία η πομπή απ’ το δρόμο του “Σλήνα” θ’ανεβεί στην κεντρική πλατεία της χώρας και από εκεί στη Μονή. Στο προαύλιο του Μοναστηριού θ’αγιαστεί και θα μοιραστεί στον κόσμο το κρασί της στέρνας, που επί αιώνες Σκυριανοί και ξένοι θεωρούν θαυματουργό.
Με το απογευματινό πλοίο θα έρθει (περίπου 7:30 μμ) κι ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κκ Σεραφείμ, συνοδευόμενος από ιερείς και ψαλτάδες από την Εύβοια και μεγάλο πλήθος πιστών απ’ όλη την οικουμένη. Η φήμη του πολιούχου κυκλοφορούσε επί αιώνες στην Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου, ακόμα και μέχρι τα παράλια της Μικράς Ασίας. Πάντα συνέρεαν προσκυνητές από μακρυνά μέρη για να πάρουν δύναμη και να γίνουν καλά, να ικετεύσουν την ευλογία του ωραίου μας καβαλάρη με το κάτασπρο άλογο, τα μαλαματένια πέταλα και τ’αργυρά σπιρούνια.
Σ’ αυτό το πλήθος, το ανάμικτο από ντόπιους και επισκέπτες σαν μια οικογένεια, θα προσφερθεί φαγητό από τις πρωινές προετοιμασίες, δηλαδή μαγειρευτό κατσίκι ή αρνί με ρύζι συνοδευόμενο από καλό κρασί.
Συνέχεια (κατά τις 9:15 μμ) έχει η θεία λειτουργία του “Πανηγύριου”, “Μέγα Εσπερινού” ενώ τη νύχτα θα ακολουθήσει ολονυχτία όπου πολλοί πιστοί παραμένουν στη Μονή.
Την επομένη το πρωί (7:15 – 10 πμ) μετά τη λειτουργία -Όρθρος- χοροστατούντος τώρα του Μητροπολίτη, θα γίνει δεύτερη περιφορά των Εικόνων από τη Μονή μέχρι την κεντρική πλατεία της Χώρας, όπου από το υπερυψωμένο του δημαρχείου γίνεται μετά δεήσεως, αγιασμός. Κατά την επιστροφή στη Μονή θα προσφερθεί στον κόσμο πάλι φαγητό και κρασί και θα συνεχισθεί η γιορτή.