Η «Νόστιμη γη» και ο Βασίλης Καλλίδης ξεκινά φέτος το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στις 20:00, από την Σκύρο.

nostimi-giΠρεμιέρα το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014, στις 20:00
Η «Νόστιμη γη» μας προσκαλεί για δεύτερη χρονιά σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γεύσεων και εικόνων.
Ο Βασίλης Καλλίδης ξεκινά το φετινό του ταξίδι το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στις 20:00, από την Σκύρο.
Οι γυναίκες της Σκύρου πάντα φημίζονταν για τον δυναμισμό τους. Εκτός από μάνες, σύζυγοι και νοικοκυρές, λόγω της συχνής απουσίας των αντρών, αναλάμβαναν κάθε ρόλο. Από το σπίτι και το χωράφι, έως την οικονομική και κοινωνική ζωή.
Σήμερα, ο δυναμισμός αυτός δεν έχει χαθεί από την ψυχή της Σκυριανής. Ο Βασίλης Καλλίδης επισκέπτεται την Σκύρο για να γνωρίσει μερικές από αυτές τις γυναίκες, να μάθει τις ιστορίες τους και φυσικά, να γευτεί και να μοιραστεί μαζί μας τις νοστιμιές της σκυριανής γης.
Το ταξίδι ξεκινά από την ταβέρνα ταβέρνα Άγιος Πέτρος του Τάκου και της Πόπης Μαυρίκου. Αφορμή, η προετοιμασία για μια ιδιαίτερη γιορτή που συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια μέρα: τα γενέθλια της γιαγιάς και κεφαλής της οικογένειας, Καλής Μαυρίκου. Ο Βασίλης δεν χάνει την ευκαιρία να ετοιμάσει ένα γλυκό-έκπληξη, για μια τόσο συγκινητική στιγμή.
Επόμενος σταθμός, η αγροικία της Καλλιώς Παναγιώτου, μιας ακόμα κυρίας από την παλιά πάστα των Σκυριανών. Ο Βασίλης, μπαίνοντας στο πετσί του ρόλου του αγρότη, θα μαζέψει κολοκύθια από το μποστάνι της για να τα κάνει τηγανιτά συνοδεία δροσερού καλοκαιρινού τζατζικιού.
Η Σκύρος, όμως, δεν είναι μόνο στεριά, περιβόλια και κτηνοτροφία. Είναι θαλασσινή, φημισμένη για το ψάρεμα αστακού και περήφανη «μητέρα» της αστακομακαρονάδας, που κάποτε ήταν το πιάτο των φτωχών ψαράδων. Παρέα, λοιπόν, με τον Αποστόλη Ευσταθίου και τον Σταμάτη Μπαλωτή, ο Βασίλης μαθαίνει πως ψαρεύουμε αστακούς αλλά ανακαλύπτει κι άλλες ομορφιές της Σκύρου. Στην επιστροφή, η φιλόξενη οικογένεια Πανέρη, του ανοίγει την κουζίνα της και μας δείχνει πώς να φτιάξουμε μια παραδοσιακή, σκυριανή αστακομακαρονάδα.
Και φυσικά, ο Βασίλης περιηγείται στην Σκύρο, μαθαίνει τα έθιμά της και δοκιμάζει τις γεύσεις της.
«Νόστιμη γη» με τον Βασίλη Καλλίδη: Γιατί το ταξίδι ανοίγει την όρεξη!