Ελεύθερο κάμπινγκ ή τσάμπα θέση στον παράδεισο;

Κάθε καλοκαίρι, σε περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος όπως η Ατσίτσα, η Κυρα-Παναγιά και ο Άγιος Πέτρος, το ελεύθερο κάμπινγκ δημιουργεί την αίσθηση καταυλισμού τσιγγάνων. Η τάχα φυσιολατρία με διάσπαρτες σκηνές, ξεχαρβαλωμένα τροχόσπιτα, χημικές τουαλέτες ή τουαλέτες… ναρκοπέδια σε κάθε θάμνο ή βότσαλο της παραλίας και σκουπίδια που στολίζουν το δάσος, με αραγμένα πλάι τους ακόμα και πανάκριβα αυτοκίνητα, υποδηλώνουν όχι εισοδηματική ανεπάρκεια, αλλά πρόκληση και ξεδιαντροπιά. Όπου ο κάθε κομπλεξικός Έλληνας αναζητά συγκινήσεις και σκοτώνει το υπαρξιακό κενό των διακοπών του, ασχολούμενος με την μεταφορά της κακέστατης ποιότητός του σ’ έναν αριστουργηματικό τόπο. Από την άλλη μεριά πολύς κόσμος δε χαίρεται μια ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες που μοιάζουν κυριευμένες και καταπατημένες.

Όμως είναι ανύπαρκτη και η ευαισθητοποίηση των αρχών, του Δήμου, της αστυνομίας, του λιμεναρχείου, της πυροσβεστικής, του δασαρχείου και οποιονδήποτε εμπλεκόμενων, για τη διαφύλαξη αυτών των χώρων από ασυνείδητους κατασκηνωτές. Μετά μιλάμε για εμπρησμούς και παρανοϊκούς πυρομανείς όταν σπασμένα γυαλιά και κάθε είδους εύφλεκτων υλικών συσσωρεύονται στα δάση δίπλα στους ρομαντικούς… κατασκηνωτές.

Η ισχύουσα νομοθεσία για το Ελεύθερο κάμπινγκ ή κάποιον που στήνει σκηνή ή παρκάρει το τροχόσπιτό του σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς ή παραλίες προβλέπει: “… πρόστιμο 300 ευρώ ανά άτομο ή ανά κατασκηνωτικό ή ανά μεταφορικό μέσο, που επιβάλλεται από το αστυνομικό ή λιμενικό όργανο και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) του ν.2696/1999 (Α’ 57). Σε ελέγχους από μικτά συνεργεία, την ποινή του προστίμου επιβάλλει το αστυνομικό όργανο που παρίσταται κατά τον έλεγχο”. Ελπίζουμε με πινακίδες και αστυνόμευση οι υπεύθυνοι να πράξουν στο μέλλον τα αυτονόητα.

Για τον αιγιαλό, όπως και για όλα τα θέματα, έχουμε άποψη! Όμως στη ζωή άλλα θέλουμε και άλλα κάνουμε. Αυτά που θέλουμε -βλέπεις- είναι για τους άλλους κι εμάς δε μπορεί να μας κρίνει κανείς…

5 σχόλια σχετικά με το “Ελεύθερο κάμπινγκ ή τσάμπα θέση στον παράδεισο;”

  1. Προφανώς ο συντάκτης αυτού του άρθρου (που δεν βλέπω πουθενά το όνομά του) έχει κάποια καταλύματα εκεί τριγύρω και φοβάται ότι θα χάσει μερίδιο από την “πίτα”. Δυστυχώς κάποια από τα πράγματα που λέει ισχύουν, αλλά τα περισσότερα όχι. Λόγο τις κρίσης υπάρχουν πολλοί που κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ από ανάγκη και δεν ξέρουν πως να “συμπεριφέρονται”. Ευτυχώς όμως υπάρχουν αρκετοί κατασκηνωτές από “άποψη” και διορθώνουν όσο μπορούν τα πράγματα. Θα μπορούσα να γράψω πολύ περισσότερα αλλά θα περιοριστώ ως εδώ και να καταλήξω ότι δυστυχώς στην Ελλάδα τα πάντα γίνονται και γράφονται για το συμφέρον και γι’ αυτό έχουμε καταλήξει έτσι… ο νοών νοείτω…

  2. Αγαπητέ Πάνο
    το άρθρο αυτό όπως και όλα που δε φέρουν υπογραφή, είναι άρθρα της ιστοσελίδας και εκφράζουν την άποψη του εκδότη της. Ο εκδότης δε έχει καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στη Σκύρο και η ιστοσελίδα προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της και δεν εισπράττει από κανέναν για οτιδήποτε!
    Αλήθεια είναι πως πολλά δημοσιεύματα κρύβουν συμφέροντα, αλλά δε μπορούμε να αναγάγουμε σε αυτή τη λογική ότι δε μας αρέσει.
    Ακόμα και ο “κατασκηνωτής από άποψη” δεν είναι πάνω από τους νόμους και καλά είναι να αγαπάμε τη νομιμότητα να σεβόμαστε τον διπλανό μας και να απαιτούμε να μας σεβαστεί κι αυτός.
    Καλές διακοπές
    ΣΦ

  3. Σίγουρα ο αρθρογράφος εκφράζει αυτό που γράφει στα πλαίσια των γνώσεων του.
    Πιθανόν να μη γνωριζει οτι η δημοτική περιουσία μηδενός αυτης μέρους εξαιρουμένου είναι κοινοκτημοσυνη της ολομέλειας των δημοτών, από κει και πέρα είναι ευθύνη και υποχρέωση του δήμου να βάλει περιορισμους, και να καθορισει χωρους καμπινγκ, περα απο τους ιδιωτικούς, και να προβλέπει για τη καθαριοτητα τους.
    Αλλα εδώ συμβαίνει το άλλο, ο δήμος κάνει πλάτες στους εικονικά φερόμενους ως και ιδιοκτήτες αιγιαλών, σε μια προσπάθεια να ξεπουλήσουν την κοινόχρηστη περιουσία σε επενδυτές τουριστικών μονάδων.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.