Οι Δρόμοι του κουδουνιού οδηγούν Θεσσαλονίκη

2η Ευρωπαϊκή συνάντηση κωδωνοφόρων

Θεσσαλονίκη,7-8 Φεβρουαρίου 2015

 

Στο πλαίσιο της προγραμματισμένης δράσης «Οι Δρόμοι του κουδουνιού», με την οποία επιχειρείται η διερεύνηση των εθίμων της κωδωνοφορίας στον ευρωπαϊκό χώρο, η ομάδα δράσης “bellroads” διοργανώνει, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την 2η Ευρωπαϊκή συνάντηση κωδωνοφόρων στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015.

Οι κωδωνοφορίες είναι εποχικά δρώμενα μεταμφιέσεων με ευγονικό και ευετηρικό χαρακτήρα, δηλαδή δραματικές παραστάσεις που ανέπτυξαν οι γεωργοκτηνοτροφικές κοινωνίες,  πιστεύοντας ότι προστατεύουν την παραγωγή τους ειδικά κατά την κρίσιμη εναλλαγή των εποχών.

Οι «Δρόμοι του κουδουνιού» αναδεικνύουν τα κοινά στοιχεία στα δρώμενα αυτά με την παράλληλη καταγραφή της ποικιλομορφίας τους.

Στις 7 Φεβρουαρίου επιστημονική συνάντηση που θα διοργανωθεί από το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, θεματικές προβολές video, και έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος Το βράδυ της ίδιας μέρας στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης θα οργανωθεί γιορτή- πάρτυ με την συμμετοχή των συμμετεχόντων και των εθελοντών.

Η 8η Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένη στην πομπή των κωδωνοφόρων και των υπόλοιπων μελών του «θιάσου» που απαρτίζουν το έθιμο του κάθε τόπου.  Υπολογίζεται ότι οι συμμετέχοντες θα φτάσουν στους 1.500.  Η πομπή από τον Λευκό πύργο μέσω παραλιακής θα καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου κάθε συγκρότημα θα αναπαραστήσει το έθιμο του μέσα σε 10 έως 15 λεπτά. Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας από μικρές εστίες σίτισης θα μοιράζονται στον κόσμο κεράσματα.

Το ΠΕ.Α.Π  Ν.Π.Δ.Δ Δήμου Σκύρου καλεί όσους επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή για να αναπαραστήσουμε το έθιμο του τόπου μας στην 2η Ευρωπαϊκή πομπή κωδωνοφόρων που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη στις 8 Φεβρουαρίου 2015. Ο αριθμός συμμετεχόντων από τον Δήμο Σκύρου ανέρχεται στους 12. Έξοδα διαμονής θα καλυφθούν από την διοργανώτρια ομάδα δράσης. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: ΠΕ.Α.Π. τηλ.: 2222092789

Δρόμοι του κουδουνιού 2014